12. razstava pirhov, monštranc in mašnih posod

Veržej
07.04.2022

Po dveh koronskih letih so v Rokodelskem centru DUO Veržej ponovno pripravili tradicionalno velikonočno razstavo pirhov slovenskih pokrajin, monštranc in mašnih posod. K sodelovanju so se odzvale tudi šolske in vrtčevske skupine ter nekateri rokodelci in umetniki.

Letošnja razstava pirhov slovenskih pokrajin, monštranc in mašnih posod v Rokodelski center DUO Veržej je tudi uradno odprta. V navzočnosti sodelavcev jo je blagoslovil salezijanec Blaž Cuderman, novi direktor Zavoda Marianum Veržej. V kratkem nagovoru je razstavo opisal kot simbol Jezusove poti darovanja od trpljenja do vstajenja, kar ponazarjajo pirhi, mašne posode in monštrance, v katerih častimo sveto evharistijo, znamenje Božjega vstajenja in življenja.

Na letošnji razstavi se predstavlja devet šolskih in vrtčevskih skupin, 16 posameznikov in društev, ki razstavljajo 192 pirhov. Na razstavi je tudi šest monštranc iz raznih delov Slovenije ter 13 raznovrstnih sodobnih mašnih posod iz gline in keramike.

Predvsem pri pirhih lahko občudujemo tako tradicionalne kot sodobne pristope krašenja, saj so otroci in mladi s svojimi mentorji ustvarili marsikatero umetnino s sodobnimi tehnikami.

Na letošnji razstavi osrednje mesto zavzema velik pirh, rezbarsko delo mojstra Petra Gojkoviča s Ptuja. Velikanski pirh je izdelan iz enega kosa lesa, na njem pa so rezbarsko upodobljene postaje križevega pota.

Razstavo so pripravile sodelavke rokodelskega centra Ditka, Manica in Urša pod vodstvom Iris Balažič, vodje Centra DUO Veržej.

12. razstava pirhov slovenskih pokrajin, monštranc in mašnih posod je v Rokodelskem centru DUO Veržej na ogled od 8. aprila do 3. maja 2022, od ponedeljka do petka od 9. do 15. ure, ob sobotah od 9. do 12. ure ter za skupine tudi po dogovoru.