Košara dobrot KULTNATURA

Veržej
10.07.2018

Zavod Marianum Veržej sodeluje v projektu Zeleno želimo, ki se izvaja v sklopu razpisa Interreg SI-HR (Evropski sklad za regionalni razvoj). Skupaj s projektnimi partnerji, ki prihajajo iz Slovenije in Hrvaške, smo pod vodstvom Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota razvili krovno blagovno znamko KULTNATURA, ki povezuje manjše lokalne ponudnike iz zaledja v skupni turistični proizvod.

Skupni čezmejni turistični proizvod bo omogočil boljše izkoriščanje čezmejnih podeželskih turističnih potencialov. Omogočil bo preseganje meddržavne meje, na način, da se turistom, ki pridejo na območje na slovenski strani, omogoči tudi obiske registriranih kulturnih in naravnih znamenitosti ter drugih podeželskih znamenitosti na Hrvaškem in obratno. S tem bo programsko območje bolj konkurenčno, saj bo za obiskovalce bolj zanimivo. Razdalje med kraji na območju so namreč relativno kratke, odraža pa se tudi multietničnost območja, na relativno majhnem območju, kar omogoča priprave pestrih vsebin. Skozi projektne aktivnosti nastajajo štirje mikroproizvodi.

Zavod Marianum Veržej tako pripravlja mikroproizvod Rokodelstvo, saj v sklopu enote Centra DUO že povezujemo čez 50 rokodelcev iz celotnega Pomurja, v sklopu projekta pa bi radi to sodelovanje še bolj utrdili in izpostavili rokodelce, ki so v svoji ponudbi tudi turistično zanimivi, oz. imajo svoje delavnice odprte za turiste in javnost.

V torek, 10. julija 2018, smo v sklopu aktivnosti projekta izvedli tudi 1. dogodek – Košara dobrot KULTNATURA. Obiskovalci so si na ta dan lahko izposodili košaro, ki smo jo napolnil z dobrotami lokalnih ponudnikov (prleška tünka, domač kruh, jabolčni sok in vino), si na zeleni trati pogrnili odejo – in v pristnem okolju okušali pristne dobrote. Ob tem so se lahko udeležili tudi rokodelskih delavnic. Velja omeniti, da so tudi košare delo lokalnih rokodelcev – izdelali so jih namreč v Zadrugi za razvoj podeželja Pomelaj iz Male Polane, lončene kozarce pa smo izdelali kar v domači lončarski delavnici Rokodelskega centra DUO v Veržeju.

Naslednji dogodek v sklopu projekta Zeleno želimo, ki ga bo organiziral Zavod Marianum Veržej, bo v nedeljo, 30. septembra 2018, ko se bo odvil Miholov sejem. Vljudno vabljeni!