Praznik Marije Pomočnice 2022

Veržej
22.05.2022

Po dveh koronskih letih je veržejski praznik Marije Pomočnice ponovno potekal v tradicionalni obliki: s procesijo iz župnijske cerkve na dvorišče Marijanišča, kjer je sledila sveta maša in družabni agape.

Milostni kip so v procesiji nosili člani Prostovoljnega gasilskega društva Veržej ob spremljavi molitev in petja vernikov ter zvokih pritrkovalcev. Sveto mašo je v družbi sobratov duhovnikov daroval dr. Alojzij Slavko Snoj.

V pridigi je opisal starozavezno skrinjo zaveze, ki je bila svet prostor za Božje bivališče izraelskega ljudstva, ter se navezal na novozavezno skrinjo zaveze, ki je vzklik za Božjo mater Marijo, ki je dejansko postala bivališče Božjega sina, ki je prišel na svet.

Nadalje se je sprehodil skozi zgodovino nastanka praznika Marije Pomočnice, ki je in še vedno izpričuje svoje posredovanje človeškemu rodu, kakor je govoril njen veliki častilec in pospeševalec don Bosko: »Zaupajte v Marijo in videli boste, kaj so čudeži.«

Slovesnost so čudovito obogatili člani Vokalne skupine sv. Mihaela Veržej pod vodstvom Petre Ivančič, ki je ravno dan pred tem v Ljubljani uspešno opravila magistrski koncert Vsi zbori zadonite.

Po končani slovesnosti so gasilci milostni kip za eno leto (tako upamo) odnesli nazaj v kapelo Marijanišča, pridne gospodinje pa so vse navzoče zasule z dobrotami izpod domačih rok. Možje so poskrbeli za drugi del skupnega druženja, tako da so se verniki radi zadržali v senci sosedovih lip in platan v sproščenem klepetu. Oddahnil pa si je tudi Primož Korošec, vodja Marijanišča, saj mu je uspelo pritegniti docela vso župnijo ter organizacijsko izpeljati dva čudovita Marijina dneva.