Pričevalci evangeljske korenitosti

Veržej
13.04.2016

Salezijansko vodstvo, ravnatelji skupnosti in izvoljeni delegati so v Veržeju zaključili 2. zasedanje 24. inšpektorialnega zbora. Že januarja so se zbrali na 1. zasedanju in odprli pomembno temo svojega poslanstva, ki je tudi uradni naslov zbora: pričevalci evangeljske korenitosti.

Voditelj zbora, inšpektorjev vikar in ravnatelj na Rakovniku, Marko Košnik, je za glavni izziv izpostavil predvsem salezijanske skupnosti, njihov namen in delovanje v duhu sv. Janeza Boska, ki salezijance pošilja k najbolj ubogim mladim. Po predstavitvi na 1. zasedanju se je razprava preselila v same skupnosti, kjer so se sobratje živahno odzvali na povzetke zborovalcev.

Na 2. zasedanju so nadaljevali v smeri prenove salezijanskih skupnosti. Opredelili so najpomembnejše oblike revščine mladih, sadove dosedanjih prizadevanj in praks ter podali aplikacije le teh na poslanstvo posameznih skupnosti. Pregledali so stanja skupnosti in oblikovali merila za spremembe in prenovo salezijanske navzočnosti. Ob koncu so sprejeli še vizijo razvoja in smernice ter v skladu s tem nekatere cilje.

Inšpektorialni zbor je kljub formalnemu okvirju in strokovnem poteku, ki ga je pripravil in moderiral Matej Cepin, potekal v duhu bratskega druženja, kjer ni manjkalo veselja in smeha. Vsakodnevnemu zbiranju ob oltarni mizi je dal piko na i obisk murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ki je sveti evharistiji predsedoval zadnje jutro in se v imenu Cerkve zahvalil za salezijansko vključenost v živo Kristusovo telo in pričevanje.