S Kovačičem od klinopisa do Teodore

Veržej
14.03.2019

Letošnji tradicionalni Kovačičev večer je bil nekaj posebnega. Marijanišče je v goste povabilo dr. Aleša Mavra in Mohorjevo družbo iz Celja. Glasbeno noto pa je večeru dodal godalni dekliški kvartet iz Križevec.

Večer je bil nekaj posebnega, saj se je dr. Aleš Maver v začetnem delu kulturnega večera Franca Kovačiča "lotil" na dokaj nenavaden, a njemu lasten način. Povezal je namreč začetek in konec prejšnjega stoletja, v katerem se je dr. Kovačič navduševal nad skupnim sobivanjem z južnimi narodi, dr. Maver pa je ob koncu stoletja z vsem srcem podpiral osamosvojitev Slovenije. A kljub takim idejnim razlikam je govornik spoznal, kar je spoznal tudi dr. Kovačič, namreč da se navdušenje kmalu konča in se vsem kolca po egiptovskih loncih čebule, naj si bo nekoč ali danes.

V nadaljevanju je dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Mohorjeve družbe Celje, z zanimivimi drobci in številčnimi operacijami opisala zgodovino najstarejše slovenske založbe, predstavila redno zbirko za letošnje leto in vpogled v redno zbirko 2020.

Tretji del večera je vodila urednica Mateja Kvartič Dolinšek, ki je avtorja knjige Od klinopisa do Teodore dr. Mavra povabila k osvetlitvi dela, nastanka in ozadja. Dr. Maver je v sočni besedi povzel spomine na prve pedagoške izkušnje v Gimnaziji Želimlje, kjer so pravzaprav začeli nastajati prvi zapisi predstavljene knjige. Sprehodu skozi zgodovino starega veka je ob splošno znanih civilizacijah dodal tudi judovsko in začetek krščanske civilizacije, ki je pravzaprav njegova najljubša tema zanimanja in raziskovanja. Seveda ni manjkalo besed niti o "ženskih kvotah" skozi zgodovino in povezave s slovenskim romanom Pod svobodnim soncem.

Zabavno pot skozi knjižno bero in zgodovino je zaključil župan Občine Veržej Slavko Petovar, ki je v pozdravni besedi, ob letošnji 100. obletnici priključitve prekmurskih Slovencev k matični domovini, povzel zasluge dr. Kovačiča za to dejanje brez primere.