Vigilija praznika Marije Pomočnice

Veržej
21.05.2022

Praznik Marije Pomočnice v Veržeju ima že stoletno tradicijo, ki so jo vpeljali don Boskovi duhovni sinovi s prihodom v ta konec slovenske dežele. Po koronskih omejitvah v preteklih letih je letošnja vigilija znova potekala v sodelovanju salezijanske skupnosti, župnije, vernikov in romarjev.

Somaševanju salezijancev duhovnikov je predsedoval Blaž Cuderman, novi direktor Zavoda Marianum Veržej, ki je vse povabil, da se v duhu povežejo z ravnateljem salezijanske skupnosti Petrom Pučnikom, ki je na okrevanju.

V homiliji je kratko orisal zgodovino praznika Marije Pomočnice vse do don Boska in današnjega praznovanja zavetnice salezijanske družine po vsem svetu in nadaljeval:

»Marija sprejme poslanstvo ne le iz osebnega prepričanja, temveč kot zvesta služabnica izvoljenega ljudstva. Pravzaprav odgovarja v imenu vsega človeštva. V tem se je videl tudi don Bosko, saj je v Mariji prepoznal zgled, kako izpolniti svoj življenjski načrt, ki mu ga je namenil Bog sam. V tem je njegova misijonska zavest, ki vse do danes odseva v delu salezijancev po vsem svetu.

Tu je tudi zgled Marijine popolne podaritve: 'Glej, dekla sem Gospodova…' To ni samo privolitev; je veselo sprejemanje Božje volje, ki izhaja iz notranjosti, iz srca; je njena popolna podaritev. V tem zgledu je don Bosko videl tudi svoje popolno darovanje za mlade. To je sam izrazil v kratkem stavku: 'Ukradli ste mi srce'.

Marija je ostala zvesta svoji poklicanosti. Njen DA vključuje vse njeno življenje in je s tem na svoj način prehitela Kristusovo odločitev: 'Karkoli vam poreče, storite!' To ni bilo njeno enkratno dejanje, ampak življenje, ki se sreča tudi s Kalvarijo in vstajenjem. V tem duhu tudi don Boskovi salezijanci vsak dan znova odgovarjamo na svojo poklicanost. Ta se odraža v času in prostoru; v trenutku, ki ga živimo in okolju, kamor smo poslani.

Naj nam Marija pomaga, da bomo znali sprejeti poslanstvo, ki nam ga Bog zaupa in da se bomo znali darovati in pomagali bližnjim brezpogojno, kot je bil njen DA Božjemu povabilu  brezpogojen.«

Po sveti maši v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej so verniki kip Marije Pomočnice, ki so ga nosili veržejski možje, v procesiji pospremili v župnijsko cerkev sv. Mihaela. Vigilijsko slavje se je zaključilo z litanijami Matere Božje, ki jih je zapela moška vokalna skupina KD Slavko Osterc pod vodstvom Tatjane Rozmarič Poštrak, ki je sodelovala tudi pri sveti maši.