Kaj ima Pomjan s Centrom DUO Veržej?

Pomjan
22.10.2017

Pozno pomladi je v lončarsko delavnico Centra DUO Veržej priromalo naročilo za izdelavo glinenih tabel s starimi hišnimi imeni neke do tedaj nam neznane vasice Pomjan. Seveda smo se lončarka Urša in sodelavci Centra DUO razveselili novega dela, ob tem pa si lomili jezike nad čudnimi imeni: Pr Tonina Mežnarja, Pr Vanake Minke Šavrinke, Torkola, Pr Vika in še približno 40 drugih imen.

Po prvih poskusih smo se najprej lotili izdelave črk za izrez in priprave gline. Sledila je izdelava tabel, ročni izrez črk za vsa imena ter pritrjevanje napisov na table. Sledilo je sušenje tabel, ki smo jih ustrezno obtežili, da se ob krčenju gline niso zvijale, po dobrem mesecu pa pečenje v lončarski peči in končno zaščitni premaz z lanenim oljem.

Prišel je težko pričakovan datum, ko je Marko previdno kot jajčka odpeljal poln avto tabel na Primorsko. Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342 m). Ime naj bi dobila po nasadih jabolk (pomi), ki so nekoč prekrivali okolico zdajšnje vasi. Glavna koordinatorka Stanka je takoj sklicala nekaj okoliških vaščanov, ki so si ogledali in pokomentirali izdelane table. Tudi lončarki Urši, ki je nestrpno pričakovala prvi odziv, se je odvalil kamen od srca, da se je vse dobro izteklo.

Seveda je sledilo prijazno povabilo domačinov Pomjana Centru DUO, naj si pridejo ogledat rezultat dela, ko bodo table pritrdili na svoje domove. In tako smo se oblačno-deževnega jesenskega dne odpravili na delovni izlet v vasico Pomjan, ki je odslej dodobra zaznamovana s Centrom DUO Veržej. Stanka in domačini so nas sprejeli nadvse prijazno, nas pogostili in odprli svoje domove. Ogledali smo si tudi nastajajoči etnološki muzej, kjer se zbira pristno gradivo njihove vasi. Tudi sami smo se s ponosom sprehodili po strnjeni vasici, s katere hiš in ulic prijazno pozdravljajo domača hišna imena.

Presenetilo nas je, kako se v skoraj izumrlo vasico z nekaj več kot 200 prebivalci vrača življenje. Prizadevni domačini so se kljub različnim mnenjem in pogledom povezali in obudili pristno vaško idilo, nekoč podirajoče se gospodarske objekte obnovili za turistične nastanitve, predvsem pa obudili družbeno življenje vaščanov. In rezultat tega prizadevanja so tudi stara hišna imena na tablah iz naše lončarke delavnice.

Zato smo veseli, da smo lahko kamenček v mozaiku zgodbe idilične šavrinske vasi, s katero bomo tudi v prihodnje še sodelovali in v katero se bomo gotovo še vrnili.