Rokodelski center

 

Najmlajša in najbolj inovativna enota Zavoda Marianum Veržej je Center domače in umetnostne obrti (DUO). Poleg rednih izobraževanj, trženja in promocije skoraj pozabljenih rokodelskih poklicev severovzhodne Slovenije, za goste in obiskovalce pripravlja ustvarjalne delavnice v pletenju iz naravnih materialov, za lončarskim vretenom, ob kovaškem mehu in še kaj.

Celostni in strokovni program je primeren za šolske in druge zaključene skupine, kjer udeleženci spoznajo tudi zgodovino in ozadje življenja ljudi s temi poklici, v želji, da se tradicionalne izkušnje in znanje tako prenaša na mlajše generacije.

Vabljeni na razne rokodelske in etnološke razstave, med njimi najbolj znani razstavi ob božičnem in velikonočnem času, ki so na ogled v Puščenjakovi dvorani Centra DUO. Za raziskovalce in sladokusce se v teh prostorih razvija tudi informacijsko-dokumentacijski center, ki zbira in hrani gradivo izumirajočih rokodelskih poklicev.

Rokodelska trgovina nudi ogled in nakup čudovitih izdelkov, ki jih iz naravnih materialov: gline, slame, ličja, vrbja, lesa, kovine in drugih, izdelujejo in oblikujejo rokodelci tega področja. S kupljenim izdelkom boste s seboj odnesli edinstven spomin na Zavod Marianum in pokrajino ob Muri, z darilom razveselili svoje drage in tako pomagali ohraniti pristno rokodelsko tradicijo, ki ne onesnažuje, ne razoseblja, daje pa dostojanstvo človekovemu delu in s tem življenju.

Družinski kamp je na voljo skupinam in družinam, ki čutijo z naravo in želijo na pristnejši način aktivno preživeti svoj prosti čas.