Ko iz gline nastane keramični izdelek

Veržej
07.04.2018

Rokodelski center DUO Veržej je 6. in 7. aprila v sklopu operacije »Lončar«, ki se izvaja v okviru 1. javnega poziva LAS Prlekija, v svoji rokodelski delavnici izvedel prvi brezplačni tečaj keramike za lončarje in keramike s širšega področja Prlekije z namenom nadgradnje njihovega znanja svoje stroke.

V zanimivi pedagoški delavnici »Corda secca«, ki jo je vodil priznan umetnik, oblikovalec keramike in voditelj tečajev Zvonko Bizjak, so se lokalni strokovni, umetniški in ljubiteljski oblikovalci gline najprej seznanili z zgodovinskim orisom in tehnikami starodavne perzijske tehnike poslikave keramičnih ploščic z zapletenimi geometrijskimi in figuralnimi motivi in elementi.

Udeleženci so nato spoznali še recepture za pripravo barv in glazur ter se seznanili z pestro paleto vzorcev za poslikave.

V naslednjih pedagoških korakih pa so udeleženci pod strokovnim vodstvom voditelja sami ustvarjali t.i. cordo secco. Po izdelavi vzorcev in pripravi glazur so se lotili poslikave glinenih ploščic z nanašanjem živih in sijočih barv. Ko so se z vzorci porisane ploščice posušile, je sledilo le še žganje v peči in nestrpno pričakovanje rezultatov tečaja.

Udeleženci so tako pridobili nova znanja in osvojili nove tehnike za svoje nadaljnje ustvarjanje v umetniško-lončarskem delu.