Kongovec in Vietnamec v Veržeju

Veržej
22.07.2023

Na poletnih programih Marijanišča sta letos sodelovala dva mlada salezijanca, ki sta prišla v Slovenijo kot misijonarja in se v enem letu bivanja na Rakovniku v Ljubljani dodobra naučila slovenskega jezika. Oscar Kimangou prihaja iz Konga, Vinko Le Trung pa iz Vietnama. Oba bosta jeseni začela salezijansko vzgojno prakso (tirocinij), prvi v Don Boskovem centru v Celju, drugi pa v SMC-ju in dijaškem domu na Rakovniku.

Oscar je najprej sodeloval na Oratoriju za družine, na medžupnijskem oratoriju pa se mu je pridružil še Vinko. Oba sta sicer Marijanišče že obiskala že pred tem in spoznala salezijansko delo v Veržeju. Predno sta zapustila Veržej, smo 21. julija 2023 z njima pokramljali o vtisih in občutkih.

Vinko pravi, da se je v skupnosti počutil dobro, da je skupnost zanimiva in vesela. V času sodelovanja na oratoriju je lahko vadil slovenščino. Čeprav so otroci rekli tudi kakšno po prleško, mu razumevanje ni delalo težav. Dodaja še, da so otroci in mladi zelo odprti. Sicer pa na je na oratoriju bolj pomagal in ni preveč delal, kar je bilo po njegovo dobro. Več dela ga čaka prihodnje leto.

Tudi Oscar dodaja, da so ljudje tukaj odprti. Marijanišče se mu zdi odlično, saj imajo gostje veliko ponudbe, od možnosti do obiska svete maše do Štrka, kjer lahko naročijo kavo ali pijačo. Čeprav je Veržej majhna vas, so ljudje odprti in prijazni. To je videl predvsem po animatorjih in otrocih na oratoriju. Pohvali še hrano, ki je odlična.

Oscar je sodeloval že na Oratoriju za družine. Kot pravi, je bila zanj dobra in lepa izkušnja, pri kateri je spoznal prijazne družine. Lepo presenečenje je bilo še, da je na tem oratoriju srečal velike družine, z več kot petimi otroki, česar je bil zelo vesel. Hiša nudi veliko možnosti za družine. Izpostavi še DUO center z zanimivimi delavnicami. Na splošno se mu zdi Oratorij za družine dobro organiziran.

Vinko je pred tem sodeloval na mestnem oratoriju na Rakovniku. Ob vprašanju, kakšna je razlika med oratorijema, je najprej pomislil na hrup, saj je na rakovniškem oratoriju sodelovalo 250 otrok, v Veržeju pa 50. Seveda je tudi animatorjev bistveno več na Rakovniku kot v Veržeju. Razlika je tudi v tem, da so v Veržeju udeleženci pa tudi animatorji mlajši, zato se je na trenutke počutil kot v nekakšnem »vrtcu«, zato je bil tudi program veržejskega oratorija bolj sproščen, z veliko igrami in prostega časa.