Miholovo 2014: folklorne skupine in prleška tünka

28.09.2014

Tretji Miholov sejem v Veržeju je na dvorišče Centra DUO in njegovo okolico s svojim bogatim programom privabil množice nastopajočih in obiskovalcev. Bogat program je s sodelavci zasnovala Mateja Žalik Rus, vodila pa sta ga Melani Korošec in Jernej Rudolf Lešer.

Po maši in blagoslovu skupin so se folklorne skupine v povorki sprehodile mimo stojnic s certificiranimi izdelki domače in umetnostne obrti do glavnega sejemskega odra, kjer so se s svojimi plesi tudi predstavile. Nastopile so naslednje skupine: Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej, Starejša folklorna skupina KD Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina DU Ljutomer, Folklorna skupina Sv. Jurij ob Ščavnici, Folklorna skupina Kajer Bučečovci, Folklorna skupina KUD Razkrižje, Folklorna skupina DU Križevci, Folklorna skupina KD Križevci, in Folklorna skupina FD Prekmurje Lendava.

Ob bogati kulinarični ponudbi Term Banovci pa so rokodelske stojnice skrivale marsikaj, od predstavitve rokodelskih centrov Slovenije, lokalnih rokodelcev, domačih društev, našle pa so se tudi stojnice s certificirano prleško tünko, ki jo je bilo mogoče tudi okusiti.

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je pripravilo ocenjevanje te zaščitene lokalne dobrote in na sejmu je sledila razglasitev rezultatov. Zlato priznanje sta prejela Marjan Koroša iz Križevec pri Ljutomeru in Daniel Vargazon s Cvena, srebrno priznanje Nataša Rautar iz Šalincev in Panvita Mir iz Gornje Radgone, bronasto pa Anica Osterc in Marica Legen iz Bunčan.