Odprtje že 10. razstave pirhov

Veržej
23.03.2018

V Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej smo že 10. leto zapored pripravili razstavo pirhov in z velikonočnimi prazniki povezanih ljudskih običajev in navad, ki so tako bogato zasejane v slovenskih pokrajinah.

Na odprtju in blagoslovu so se tudi tokrat zbrali predstavniki lokalnih oblasti in ustanov iz Občine Veržej in od drugod, kakor tudi domačini in razstavljalci.

Krajši kulturni program je v sodelovanju z Glasbeno šolo Slavka Osterca Ljutomer pripravil vodja Centra DUO Ivan Kuhar, ki je k besedi povabil župana Slavka Petovarja in direktorja Marianuma Petra Pučnika, salezijanskega inšpektorja Janeza Potočnika pa k molitvi in blagoslovitvi razstave.

Vsi govorniki so poudarili lepoto in globino simbolike ob razstave, še posebej pa so izpostavili druženje, ki je bilo nekoč značilno za veliko noč v cerkvi in v družbenem življenju in zaželeli, da bi ga ponovno obudili.

Ob odprtju razstave je bil predstavljen tudi Zbornik, ki ga je uredila Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in prinaša opise navad in šeg iger in druženja na velikonočni ponedeljek v raznih slovenskih pokrajinah. Zbornik je izdala založba Družina.