»Ne včeraj, ne jutri, ampak danes«

Veržej
07.07.2023

Skoraj dva ducata družin z vseh koncev Slovenije se je 30. junija 2023 zbralo v Marijanišču na tradicionalnem enotedenskem oratoriju za družine. Nekatere družine prihajajo na poletno duhovno-počitniški program že od vsega začetka, kakšna pa se je programa udeležila prvič.

Tako kot na vsakem oratoriju se tudi na oratoriju za družine prepletajo molitev, igra, delavnice in kateheze. Za vsebinsko poglobitev staršev je poskrbel Peter Pučnik, ki je v treh dopoldanskih nagovorih s temami »Umetnost ponovnega začenjanja«, »Obljubim, da ti bom zvest« in »Sreča, ki jo lahko živimo samo ta trenutek« izpostavil odnose v zakonu, kjer se ljubezen živi le v danem trenutku, ne pa v preteklosti ali v čakanju prihodnosti.

Za otroke in mlade je poskrbela ekipa animatorjev pod vodstvom vodje Marijanišča salezijanca Primoža Korošca in diakona Gregorja Markelca, ki se jima je pridružil tudi salezijanski misijonar Oscar Kimangou iz Konga. Ob katehezah, delavnicah in igrah so se učili, kako v polnosti preživeti od Boga dane sedanje trenutke, na pa objokavati zamujen čas ali čakati na »boljši« čas.

Ob popoldnevih so družine imele čas zase in ga preživele bodisi v spoznavanju okoliških krajev in znamenitosti bodisi v senci termalnih kopališč ali pa v preprostem skupnem druženju v okolici Marijanišča. Na celodnevnem izletu so pod vodstvom lončarke Urše Ambrož spoznali lepote Ormoža in njegove okolice, na skupnih večerih pa so predvsem mladi pokazali svoje talente in celo sestavili priložnostni ansambel.

V duhovnih in družabnih trenutkih je teden hitro minil tako za družine kot organizatorje v zavezi, da se ponovno snidejo prihodnje leto.