Ocenjevanje prleške tünke

26.09.2014

Že od jutra se je na širokih hodnikih Marijanišča širil prijeten vonj. Tudi mize so se napolnile, ljudje so oblekli bele halje in začelo se je …

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je v sklopu Miholovega sejma v Zavodu Marianum pripravilo ocenjevanje prleške tünke in predstavitev dejavnosti društva. Čeprav so trenutno samo trije certificirani proizvajalci te prleške dobrote, Panvita Mir iz Gornje Radgone ter kmetiji Vargazon in Sever iz Cvena, pa je bilo ocenjevanje z namenom razširitve in promocije pridobitve certifikatov odprto za vse, ki proizvajajo domačo tünko. Sodnice so imele kar precej okusnega dela, da so ocenile 12 ponudnikov tünke, ki so svoje izdelke prinesli na ocenjevanje. Najboljše ocenjeni ponudniki bodo razglašeni na osrednji prireditvi Miholovega sejma to nedeljo.

Predstavitev samega projekta in dejavnosti je potekala na dobro obiskani tiskovni konferenci. Župan Občine Veržej Slavko Petovar je predstavil potek zaščite prleške tünke, ki ima danes oznako geografska označba tako na nacionalni ravni kot na ravni Evropske unije. Predstavnik Panvite Mir je predstavil dejavnosti in načrte, kako prleško tünko približati najširšemu krogu uporabnikov preko gastronomije in prodajne mreže.

In kaj prleška tünka sploh je? Kmetje so jo »proizvajali« zaradi dejstva, da je bilo potrebno meso, ki so ga dobili pri kolinah prašičev, na nek način konzervirati. Da bi ga v časih, ko še ni bilo hladilnikov in zmrzovalnikov, prihranili za celo leto, so meso termično obdelali in potopili, »tünkali«, v zaseko. To je bilo hranjeno v lesenih posodah, ki jim še danes pravijo »tünka«. Rezultat tega postopa je tudi gastronomska posebnost, saj se zaradi povezave mesa in zaseke, v katerem meso zori, razvije specifičen okus.

Foto: G. Valič