Odmik za kmete »Lepo je res na deželi«

Veržej
08.02.2024

Že vrsto let v Marijanišču v Veržeju v pozno zimskem koncu tedna poteka odmik za kmete. Oblikovala se je skupina kmečkih parov in vdovelih, ki se srečanja redno udeležujejo. Ker pa konec tedna (pre)hitro mine, smo v Marijanišču letos srečanje načrtovali in izpeljali med tednom – in to uspešno.

Od 5. do 8. februarja se je tako zbralo kakih 30 udeležencev, ki so se po letu dni znova srečali in spoznali še kakšnega novega udeleženca. Čakal jih je pester program, v katerem so z veseljem in radovednostjo polnili svojega duha.

Po sproščenem druženju prvi večer so drugi dan obiskali družino Trstenjak v Stročji vasi, ki se ukvarja s sadjarstvom in pridelavo naravnih sokov. Z veseljem so predstavili svoje delo, načine in postopke pridelave, pa tudi življenje družine na taki kmetiji.

Popoldan so preživeli v Rokodelskem centru DUO Veržej, kjer so možje obujali spomine in načine obdelave železa, ki ga jim je prikazal kovač Dušan Kavaš, žene pa so se pod vodstvom lončarke Urše Ambrož podale v svet gline in njeno oblikovanje.

Naslednji dan jih je s svojo pronicljivo in iskrivo misijo nagovoril Branko Cestnik. Skozi misli Antona Trstenjaka in nekaterih drugih mislecev se je sprehodil po duši slovenskega kmeta, ki je bil vedno notranje svoboden in je ohranjal naravni red. Seveda ni mogel mimo aktualnih tem, ki jih je stvarno in jasno razložil in pojasnil v živahnem pogovoru z udeleženci, ki so mu z veseljem prisluhnili.

Zvečer so se udeležili degustacije prleških vin in ob okušanju pokomentirali, kaj se jim v njihovih letih zdi primerno in česa bi se njihov želodec težko navadil. Zadnji dan pa jih je fotograf Ciril Ambrož popeljal na fotografsko popotovanje po Sloveniji – s ptičje perspektive. V fotografijah so tako preleteli Slovenijo po dolgem in počez in s tem počastili tudi kulturni praznik.

V vseh dneh pa so se duhovno krepili in bogatili v duhovni ponudbi – pogovorih, spovedih in svetih mašah – ki jih daroval ravnatelj salezijanske skupnosti Veržej Peter Pučnik.