Pletarske mojstrovine Ivana Verdnika

Veržej
05.02.2019

V Puščenjakovi dvorani Rokodelskega Centra DUO je na ogled razstava "Vse nam je naredu, kar smo ga fehtali". Pletarski izdelki Ivana Verdnika (1928-2006) iz Šoštanja pričarajo domačnost in praktičnost slovenske ljudske ustvarjalnosti, ki žal tone v pozabo. 

Zato je prav, da tudi preko razstav ohranjamo delo in zamisli naših prednikov in sodobnikov. Ob odprtju razstave je o spominih na očeta in njegovo delo spregovorila hči Zofka. Razstavo, ki je nastajala pod okriljem Vile Mayer in Občine Šoštanj, je predstavila avtorica kataloga in razstave Špela Poles. Navzoče sta pozdravila tudi direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik in župan Občine Veržej Slavko Petovar. Otvoritveno slovesnost so z izbranimi melodijami obogatili učenci OŠ Veržej, in sicer orffov sestav – mlajši pod vodstvom Ksenije Seršen in starejši pod vodstvom Damjane Ferenc.

Dr. Janez Bogataj je v katalogu k razstavi zapisal: Predvsem je treba opomniti na gradivo, iz katerega je Verdnik spletal svoje izdelke. To niso bili plastika, kovina ali neka druga »sodobna« gradiva, ampak šibje vrbe kot naravno gradivo. Torej so bile njegove roke v stalnem stiku z naravo, prav tako je tudi vsem kupcem njegovih izdelkov ponujal izključno človeku prijazne izdelke, za uporabo katerih se ni bilo treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, če uporabim to znamenito opozorilo sodobne slovenske potrošniške družbe.

Danes tudi v Pomurju ostajajo vrbe vse preveč neporezane, darovi narave velikokrat prezrti in na prvi pogled neuporabni. Znanja in spretnosti tonejo v pozabo z mojstri, kot je bil Ivan Verdnik. Naloga vseh je, da ohranjamo zdravo kmečko pamet, ohranjamo našo identiteto in ohranjamo svet tudi za naše vnuke – v vsej svoji naravni lepoti. Delček k ohranjanju spomina na Ivana Verdnika so zabeležili tudi na kratkem dokumentarnem filmu Ivan, ki je nastal v času raziskovanja bogate dediščine tega vrbopletarja in so si ga navzoči tudi ogledali.

Razstava je na ogled vse do 5. aprila 2019, zato ste vabljeni, da se ustavite pri nas in si jo ogledate.