Pri salezijancih v sosednjem glavnem mestu

Zagreb, Hrvaška
11.04.2023

Po dolgem času je končno prišel čas, ko smo se po velikonočnih praznikih, 11. aprila 2023, zaposleni in sodelavci Zavoda Marianum Veržej odpravili na letni izlet. Za cilj smo si izbrali glavno mesto sosednje Hrvaške, Zagreb.

Z (ne ravno za vse) udobnim minibusom smo z enim samim postankom zgodaj dopoldne prispeli v center Zagreba in se po okrepčilu sprehodili mimo stolnice na Markov trg ter naprej na Trg bana Jelačića. Turistov je bilo za vzorec, stari del mesta, koder smo se potikali, pa večinoma v popotresni obnovi.

Pot nas je nadalje vodila k salezijancem. Ti imajo v Zagrebu štiri skupnosti in štiri dokaj velike župnije z oratoriji. Obiskali smo dve izmed njih. Najprej smo prispeli na Jarun, kjer nas je pričakal prvi mož salezijancev, sam inšpektor hrvaške salezijanske inšpektorije Tihomir Šutalo. Podrobno nam je predstavil novo in moderno cerkev Matere slobode, njene začetke in sedanje pastoralno delo salezijancev v tej župniji.

Nato smo se prepeljali še na bližnjo Knežijo, obhajali sveto mašo in se okrepčali z odličnim kosilom v salezijanski skupnosti. Tudi tu je bil z nami inšpektor Tihomir ter nam na kratko opisal zgodovino salezijanske skupnosti na Knežiji, kjer je sedež inšpektorije, župnija z oratorijem in salezijanska založba ter predstavil hrvaško salezijansko inšpektorijo. Za zaključek pa smo si ogledali še prostore in predstavitev založbe Salesiana, njen razvoj, usmeritev in načrte. V sliki in besedi jo je predstavil njen direktor, salezijanec Mihovil Kurkut.

Sledila je le še pot nazaj domov, ki smo si jo ponovno krajšali z (ne)slanimi a spodobnimi šalami in skeči. Tako smo za spremembo sodelavci in zaposleni skupaj preživeli ne le delovne trenutke, temveč tudi vesele in zabavne trenutke, ki nas še bolj povezujejo v kolektiv, ki se trudi, da bi dobro opravili vsak svoje delo v salezijanskem poslanstvu v Veržeju.