Slovenski rokodelski festival

Bedo pri Kranju
11.06.2023

Na Brdu pri Kranju je v nedeljo, 10. junija 2023, potekal Slovenski rokodelski festival, ki ga je pripravil Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

Pri dogodku je dejavno sodeloval tudi DUO center iz Veržeja, saj se je na njem predstavila lončarka Urša Ambrož iz lončarske delavnice Rokodelskega centra DUO Veržej ter rokodelci Štefan Županek, Tanja Moravec, Branka Janežič in Zadruga Pomelaj, ki je izvajala delavnice

Urška Ambrož je po zaključku festivala dejala, da je zelo vesela izjemnega odziva obiskovalcev, ki so obiskali sejem ter stojnice in delavnice Centra DUO. Mnogi izmed njih so Center DUO Veržej že dobro poznali kot gostje Zavoda Marianum Veržej oz. obiskovalci delavnic v lončarski delavnici. Obiskovalci si niso le ogledovali (in kupovali) izdelkov, temveč so si z zanimanjem ogledali načine izdelave in tudi sami rokovali v določenih rokodelskih izdelavah.

Sejemski festival je privabil veliko ljudi. S svojimi izdelki in rokodelskimi veščinami so se predstavili izumirajoči slovenski rokodelci, ki še vztrajajo pri obdelavi, pripravi in oblikovanju naravnih gradiv, kot so glina, železo, volna, ličje, slama, šibje in drugi materiali.

Izdelke in prikaz izdelave so si z veseljem ogledali tako starejši kot mlajši obiskovalci. Prvi so predvsem obujali spomine na stare čase, ko je bilo rokodelstvo še del vsakdana in vir zaslužka. Mlajši pa so z zanimanjem spremljali izdelavo in ob tem budili svojo umetniško, marketinško in delovno domišljijo, kako z dodano vrednostjo oživiti stare obrti v povezavi s sedanjo miselnostjo na ohranjanje okolja, družbeno pravičnost in prenos vrednot.