Spomini verženskega župnika Jožeta Pušnika

Ljubljana
01.02.2017

Salezijanska založba Salve je izdala spomine salezijanskega duhovnika Jožeta Pušnika, ki je bil med drugim tudi župnik v Veržeju in je tu leta 1988 umrl. V knjigi z naslovom Okna z železnimi križi opisuje svoja povojna leta, ki jih je po krivici preživel v zaporih.

Sam je zapisal, da "spomine pišejo navadno veliki ljudje: državniki, politiki, pisatelji, umetniki. Mali ljudje, med katerimi sem tudi jaz, svojih spominov navadno ne zapuščajo. Zakaj sem se torej v zadnjih dneh svojega življenja spustil v to, da opišem, kar je že vse nekje daleč, kar sem doživljal v letih 1949–1953 v zaporih in delovnem taborišču? Pred mano je le še malo dni življenja. V letih, kot sem sedaj jaz, moram resno računati, da ni daleč dan, 'ko me pokliče Gospod – pravični sodnik …' Mladi rod mojih sorodnikov in znancev se bo tedaj še bolj kot kdaj prej vpraševal, kaj je zakrivil njihov stric, kakšen ‚hudodelec‘ je bil, da se je moral kar štiri leta pokoriti v zaporu. Tudi mladi sobratje salezijanci si morda postavijo in si bodo morda še bolj postavljali vprašanje, kako to, da so bili nekateri njihovi starejši sobratje kar dolga leta v zaporih in da je zanje nekako veljalo: 'Med hudodelce je bil prištet.' Ti spomini naj bi to vsaj malo pojasnili. Sedaj so se časi že tako odmaknili od tistih težkih povojnih let, razmere so se že tako spremenile, da si mladi rod skoraj ne more predstavljati, kaj vse se je dogajalo med vojno od leta 1941 do 1945 in prav tako tudi še po njej."

Jože Pušnik je svoje spomine na zapor, ki pa ga ni prav nič zamoril, napisal prav v Veržeju malo pred smrtjo. Knjigo je mogoče dobiti v trgovini založbe Salve, kakšen izvod pa je na voljo tudi v župnijskem uradu Veržej.