Ustvarjalni v tradiciji

Veržej
05.07.2023

Deset mladostnikov, starih od 12 do 17 let, je v času od 3. do 5. julija 2023 ustvarjalo na Slovenskem rokodelskem taboru 2023, ki je potekal tudi v Rokodelskem centru v Veržeju. Tabor je sicer del vseslovenskega projekta, ki ga izvaja Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije s pomočjo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Vsak mladostnik je prišel na tabor s svojo zgodbo, s svojo ustvarjalnostjo in svojo energijo. Tako kot izdelki, ki so nastajali na taboru, smo tudi mi unikatni, edinstveni, včasih samosvoji. A vsa ta drugačnost se je na taboru zlila v en tok – tok ustvarjalnosti, veselja, počitniške navihanosti in novih prijateljstev.

V Veržeju smo pod vodstvom lončarke Urške sicer največ izdelkov naredili iz gline – na vretenu, prostoročno. Lotili smo se celo kiparstva. Nekaj izdelkov je nastalo tudi iz volne oz. preje, saj smo pod budnim Tatjaninim očesom izdelali vizitko s tehniko pikpoint, prav tako pa smo si spletli zapestnice prijateljstva.

Dopoldnevi, ki smo jih preživeli v rokodelski delavnici, so prehitro minevali, še hitreje pa se je čas zavrtel ob popoldnevih, ko smo se šli kopat v Terme Banovci ali se s kolesi zapeljali po Prlekiji. Obiskali smo Čebelarski muzej Tigeli, kjer smo spoznali življenje čebel in tradicijo čebelarstva v Sloveniji, razgibali pa smo se tudi v Doživljajskem parku v Križevcih pri Ljutomeru. Prostega časa je bilo vedno premalo, zato so trije dnevi rokodelskega tabora minili kot bi mignil.

Ob zaključku tabora, ko smo za starše pripravili manjšo razstavo izdelkov, ki smo jih naredili in jih pogostili s slastnimi picami izpod lastnih rok, smo se vsi strinjali, da je bil tabor prekratek!

Se vidimo drugo leto!

Ivan Kuhar, vodja tabora